Over verteller - Site index - Help - Informatie aanvragen
 

Biskoewit Verkade 8+ NieuwSpel: Nel Lekatompessy
Leeftijd: vanaf 8 jaar (groep 4)
Speelduur : 45 minuten inclusief nagesprek
Locatie: in het klaslokaal, geen technische eisen.
Tekst en regie: Frank den
In de sfeerrijke vertelling Biskoewit Verkade vertelt Nel over haar vroegste herinneringen aan de tijd dat haar Molukse ouders naar Nederland kwamen. Hoewel het bedoeld was als ‘voor even’ duurde hun verblijf hier een heel leven, voor een belangrijk deel ingekleurd door de gedachte aan en het verlangen naar het andere thuis: het dorpje Latuhalat op het Molukse eiland Ambon.
In de verschillende Hollandse barakkenkampen waar Nel opgroeide, sijpelde soms die andere, tropische wereld toch door. Zoals dat pakje van Oma Ne, die zich zorgen maakte over haar kleinkinderen, zo ver weg. Hadden ze daar wel te eten? De inhoud van het pakje, een koekblik van Verkade, laat haar niet meer los. Als ze toen al had kunnen schrijven, dan had ze haar oma een brief gestuurd: ‚Lieve Oma, Stuur meer koekjes! Stuur meer blikken! Stuur meer Verkade! U bent lief. Nel.’
Dat het koekblik er dan al, net als haar ouders, een hele wereldreis op heeft zitten realiseert de kleine Nel zich natuurlijk niet. Hoe kon zij weten dat Verkade niet Moluks is? Dat het blik niet uit Ambon maar uit Zaandam kwam? En hoe kon zij toen weten dat het blik, zorgvuldig bewaard, op juist die plek weer terecht zou komen? Het thuis van het blik werd het thuis van Nel, die al bijna veertig jaar met man en dochter in Zaandam woont.
Door met authentieke voorwerpen en rollenspel de kinderen bij haar persoonlijke verhaal te betrekken, wordt op speelse en concrete wijze aandacht gecreëerd voor het erfgoed van Molukse Nederlanders. 


Meer informatie aanvragen ...

Terug naar voorstellingen
 
Delta Dua Muziek & theater


Delta Dua is een Moluks muziek- en theatergezelschap, dat crossculturele theater- en muziekvoorstellingen maakt, met historische banden met Indonesië en vooral met de Molukken. De producties zijn geënt op levensverhalen, volksverhalen of verhalen van Indonesische/Molukse en Nederlandse schrijver

Meer over deze verteller